Ruzie met je partner

Door Robbert Raas | Geplaatst op 30 juli 2012 | Geen reacties

Ik krijg regelmatig mailtjes van mensen die last hebben van ziekelijke jaloezie en mij om advies vragen. Ik lees dan dat er door die jaloezie vaak ruzie ontstaat met de partner. Niet zo gek natuurlijk. Jaloezie in een relatie kan bijvoorbeeld leiden tot controleer-gedrag en dat is voor de partner niet altijd even leuk.

Ruzie vermijden
Ruzie kun je eenvoudig vermijden door goed met elkaar te communiceren. Als ik de mailtjes beantwoord, blijkt bijvoorbeeld vaak dat de partner niet eens iets afweet van de ziekelijke jaloezie. Terwijl communicatie in een relatie ontzettend belangrijk is. (Altijd, ook als je niet jaloers bent!) Als je goed met elkaar praat, zullen ruzies veel minder vaak voorkomen.

Voorbeeld
Stel: jij en je vriend zijn met wat vrienden iets aan het drinken in een kroeg. Je hebt het gevoel dat hij wel erg veel aandacht besteedt aan een andere vrouw. Je mag haar niet echt en hebt het idee dat ze met je vriend aan het flirten is. Geen onbekende situatie, toch? Veel mensen die last hebben van ziekelijke jaloezie reageren achteraf boos en kortaf op hun partner. Het gevolg is dat er waarschijnlijk een ruzie ontstaat.

Je kunt veel beter rustig blijven en achteraf (of als jullie even alleen zijn) uitleggen waarom je jaloers of verdrietig werd. Benoem wat er aan de hand was. "Ik werd jaloers omdat ik vond dat je wel erg veel met haar omging. Het leek erop dat ze met je aan het flirten was." Jouw vriend zal dan waarschijnlijk met begrip reageren. De kans is groot dat hij je geruststelt en misschien houdt hij er in de toekomst zelfs rekening mee.

Leer communiceren
Zo zijn er allerlei voorbeelden te bedenken waarin een goede communicatie wonderen kan verrichten. Ruzies beginnen namelijk vaak omdat er niet goed wordt gecommuniceerd. Pas als de ruzie bezig is komt alle frustratie eruit. En dan ben je eigenlijk al te laat. Probeer daar dus op te letten en formuleer voortaan rustig wat je dwars zit.

Geen reacties | Reageer op dit artikel

Welkom op mijn weblog!

Door Robbert Raas | Geplaatst op 29 juli 2012 | Geen reacties

Welkom op mijn weblog. Hier zal ik regelmatig nieuwe berichten plaatsen over ziekelijke jaloezie. Houd de blog dus in de gaten!

Wat kun je hier verwachten?
Dingen waar iemand die erg jaloers is dagelijks tegenaan loopt bijvoorbeeld. En tips om met zulke situaties goed om te gaan. Je zult zien dat jaloezie in een relatie niet zo gek is. Bovendien leer je aan de hand van voorbeelden uit de praktijk om te gaan met het jaloerse gedrag.

Zelf opmerkingen of tips?
Deel ze met de andere lezers! Je kunt reageren op mijn blog en op die manier andere mensen helpen. Houd er rekening mee dat je reactie voor iedereen zichtbaar is. Wil je contact met mij opnemen? Ga dan naar deze pagina.

Geen reacties | Reageer op dit artikel