Jaloezie In Een Relatie

Jaloezie komt voor in bijna alle relaties, en is eigenlijk heel normaal. Wat dat betreft heeft de jaloezie een soort alarmerende functie. Wanneer je partner erg intiem is met een ander, zorgt je lichaam voor een jaloers gevoel. Dat gevoel wil eigenlijk zeggen: "Pas op, er ligt gevaar op de loer!" Een gezonde dosis jaloezie kan dus helemaal geen kwaad. Het laat zien dat je om je partner geeft en deze niet kwijt wil raken.

Er zijn echter meer oorzaken voor jaloers gedrag binnen een relatie. Deze oorzaken zal ik hieronder kort beschrijven.

  • Sommige mensen zijn bewust jaloers, omdat ze zich willen voelen 'lijden'. Door de jaloezie voelen ze zich levend, voelen ze dat ze erg van de partner houden.
  • Jaloezie kan ook een vorm zijn van bezitterigheid. In dat geval wil de jaloerse persoon eigenlijk zijn partner helemaal voor zichzelf hebben. Elk beetje vrijheid is dan gevaarlijk en eng.
  • Wanneer iemand zelf verlangt naar seks buiten de relatie, kan jaloezie ontstaan. Deze persoon is dan bang dat zijn of haar partner óók verlangt naar seks met iemand anders.
  • Jaloezie kan optreden uit angst om alleen te zijn. De jaloerse persoon is bang dat zijn partner hem of haar verlaat.
  • Er zijn mensen die hun partner zo idealiseren, dat ze er van overtuigd zijn dat iedereen hem of haar geweldig vindt. Deze mensen zijn bang voor al die concurrentie.
  • Jaloeze kan bovendien ontstaan uit een laag zelfbeeld. De jaloerse persoon vindt zichzelf dan minder dan anderen. Hij of zij vindt zichzelf niet aantrekkelijk en snapt niet dat de partner wat in hem of haar ziet.

Jaloezie kan er uiteindelijk voor zorgen dat een relatie strandt. Meestal is er bij een van de partners dan sprake van een ziekelijke vorm van jaloezie. Meer daarover staat beschreven op de pagina Ziekelijke Jaloezie.