Omgaan met jaloezie

Omgaan met jaloezie in een relatie

Goed omgaan met jaloezie kan knap lastig zijn. Zeker als je last hebt van een heftige vorm van jaloezie. De gevoelens en emoties kunnen namelijk zo hoog oplopen, dat je vergeet om rationeel te handelen. Met alle gevolgen van dien. Extreme jaloezie kan een relatie flink verzieken en nieuwe relaties aangaan bemoeilijken.

Daarom vind je in dit artikel concrete tips die helpen om zo goed mogelijk om te gaan met jaloezie. Raadpleeg altijd een professional – zoals je huisarts – als je de jaloezie niet alleen kunt oplossen.

Omgaan met ziekelijke jaloezie

Als jaloezie een grote rol speelt in je leven, is er waarschijnlijk sprake van ziekelijke jaloezie. Deze vorm van jaloezie is moeilijk zelf te bestrijden en kan het best worden verholpen met professionele hulp. Toch zijn er enkele tips die je kunt toepassen om de (ziekelijke) jaloezie onder controle te krijgen. Deze tips zijn het meest succesvol wanneer je ze toepast samen met een coach.

  • Communiceer met je partner. Goed met elkaar praten – en naar elkaar luisteren – is de basis van elke goede relatie. Bovendien helpt begrip van je partner de jaloezie te verminderen.
  • Zoek de fout bij jezelf. Ga na of de achterdocht terecht is, probeer zo rationeel mogelijk naar je jaloezie te kijken. Dit kan moeilijk zijn om alleen te doen. Realiseer je dat jij fout zit.
  • Stop controleergedrag. Probeer in te beelden hoe het is als jij constant wordt gecontroleerd.
  • Werk aan je zelfvertrouwen. Een toename van het zelfvertrouwen leidt tot een afname van de jaloezie.

Concrete oefeningen

Door middel van oefeningen en training kan extreme jaloezie worden afgeleerd. Het is dan wel van belang dat de extreem jaloerse persoon het probleem erkent. Alleen als hij of zij inziet dat de jaloezie een probleem is, kan deze worden bestreden door middel van concrete oefeningen.

Via onze nieuwsbrief delen we concrete oefeningen en tips tegen jaloezie. Inschrijven is gratis en kan via de knop hieronder. Afmelden kan altijd met één klik.