Omgaan met jaloezie

Als jaloezie een grote rol speelt in je leven, is er waarschijnlijk sprake van ziekelijke jaloezie. Deze vorm van jaloezie is moeilijk zelf te bestrijden en kan het best worden verholpen met professionele hulp.

Toch zijn er enkele tips die je kunt toepassen om de (ziekelijke) jaloezie onder controle te krijgen. Deze tips zijn het meest succesvol wanneer je ze toepast samen met een coach.

  • Communiceer met je partner. Goed met elkaar praten – en naar elkaar luisteren – is de basis van elke goede relatie. Bovendien helpt begrip van je partner de jaloezie te verminderen.
  • Zoek de fout bij jezelf. Ga na of de achterdocht terecht is, probeer zo rationeel mogelijk naar je jaloezie te kijken. Dit kan moeilijk zijn om alleen te doen. Realiseer je dat jij fout zit.
  • Stop controleergedrag. Probeer in te beelden hoe het is als jij constant wordt gecontroleerd.
  • Werk aan je zelfvertrouwen. Een toename van het zelfvertrouwen leidt tot een afname van de jaloezie.

Concrete oefeningen

Door middel van oefeningen en training kan extreme jaloezie worden afgeleerd. Het is dan wel van belang dat de extreem jaloerse persoon het probleem erkent. Alleen als hij of zij inziet dat de jaloezie een probleem is, kan deze worden bestreden door middel van concrete oefeningen.

Via onze nieuwsbrief delen we concrete oefeningen en tips tegen jaloezie. Inschrijven is gratis en kan via de knop hieronder. Afmelden kan altijd met één klik.