Ziekelijke Jaloezie

Jaloezie waarschuwt ons wanneer onze relatie in gevaar komt. Bijvoorbeeld wanneer de partner erg intiem is met een ander: de relatie loopt gevaar. Wanneer dit gevaar denkbeeldig is, en er dus geen aanleiding is voor de jaloezie, spreekt men van ziekelijke jaloezie.

Het verschil tussen 'gezonde' en ziekelijke jaloezie is soms onduidelijk. In principe kun je spreken van ziekelijke jaloezie wanneer iemand constant bezig is met de ontrouw van zijn of haar partner. De angst dat de partner vreemdgaat wordt een obsessie en is bovendien vrijwel altijd onterecht. Er is namelijk geen aanwijzing voor de verdenking. Deze onterechte verdenkingen van ontrouw vinden bij ziekelijk jaloerse mensen niet één keer, maar regelmatig plaats.

Daarnaast spelen de emoties een grote rol in het verschil tussen 'normale' en 'zieke' jaloezie. Mensen die lijden onder ziekelijke jaloezie reageren zeer heftig bij verdenking van ontrouw. Wanneer de partner onschuldig lacht naar een onbekende zal de ziekelijk jaloerse persoon zich heel angstig voelen, terwijl er normaal maar kort een beetje 'gezonde' jaloezie omhoog komt.

Eigenlijk zijn er twee soorten van ziekelijke jaloezie. Sommige mensen zijn stellig overtuigd dat hun partner vreemd gaat of vreemd wil gaan. Zij twijfelen er niet aan dat ze er misschien zelf naast zitten. Deze mensen zullen niet zo snel hulp zoeken. Ze gaan er immers niet vanuit dat de jaloezie misschien onterecht is. Daarnaast heb je een groep mensen die ziet dat ze het mis heeft. Deze mensen zien in dat hun jaloerse gedrag niet helemaal terecht is. Bovendien zoeken zij hulp om van hun jaloezie af te komen. Bij deze vorm van jaloezie speelt vaak een negatief zelfbeeld mee.