Jaloezie waarschuwt ons wanneer onze relatie in gevaar komt. Bijvoorbeeld wanneer de partner erg intiem is met een ander: de relatie loopt dan gevaar. Soms is dit gevaar denkbeeldig en is er dus geen aanleiding voor de jaloezie. De kans is groot dat er dan sprake is van ziekelijke jaloezie.
Het verschil tussen ‘gezonde’ en ziekelijke jaloezie is soms onduidelijk. In principe kun je spreken van ziekelijke jaloezie wanneer iemand constant bezig is met de ontrouw van zijn of haar partner. De angst dat de partner vreemdgaat wordt een obsessie en is meestal onterecht. Er is namelijk geen aanwijzing voor de verdenking. Deze onterechte verdenkingen van ontrouw vinden bij ziekelijk jaloerse mensen niet één keer, maar regelmatig plaats.
Daarnaast spelen de heftigheid van emoties een grote rol in het verschil tussen ‘normale’ en ‘zieke’ jaloezie. Mensen die lijden onder ziekelijke jaloezie reageren zeer heftig bij verdenking van ontrouw. Wanneer de partner onschuldig lacht naar een onbekende, zal de ziekelijk jaloerse persoon zich angstig voelen. Terwijl iemand zonder ziekelijke jaloezie in diezelfde situatie geen of slechts een kleine hoeveelheid ‘gezonde’ jaloezie ervaart.
Bewust of onbewust ziekelijk jaloers
Iemand kan zowel bewust als onbewust last hebben van ziekelijke jaloezie. Sommige mensen zijn stellig overtuigd dat hun partner vreemd gaat of vreemd wil gaan. Zij twijfelen er niet aan dat ze er misschien zelf naast zitten. Deze mensen zullen niet zo snel hulp zoeken. Ze gaan er immers niet vanuit dat de jaloezie onterecht is.
Daarnaast is er een groep mensen die ziet dat ze het mis heeft. Deze mensen zien in dat hun jaloerse gedrag niet helemaal terecht is. Zij zoeken vaak hulp om van hun jaloezie af te komen. Dat is fijn voor de partner, want met de juiste oefeningen kun je prima omgaan met ziekelijke jaloezie.